Bicara 1 Suara Kepimpinan

Masyarakat Orang Asli deposit tetap BN, tidak mudah diperdaya

Oleh editor / dalam Isu Terkini / pada Monday, 19 Feb 2018 05:32 PM / 0 Komen / 25 sudah membaca

Masyarakat Orang Asli deposit tetap BN, tidak mudah diperdaya

MEMPUNYAI lebih 13,000 pengundi berdaftar dalam kalangan Orang Asli di Pahang, sokongan masyarakat itu semestinya penting bagi menentukan kemenangan mana-mana calon parti bertanding pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

JOHARI ALWI
JOHARI ALWI

Maka tidak hairanlah, semakin dekat PRU-14 semakin ligat pembangkang mengunjungi 262 perkampungan Orang Asli yang diiktiraf dan 85 kampung serpihan di negeri berkenaan bagi meraih sokongan masyarakat itu.

Pelbagai janji mula ditabur kononnya bagi membela nasib Orang Asli yang seolah-olah tidak mendapat perhatian sewajarnya.

Malah, mereka juga cuba meracuni fikiran Orang Asli dengan pelbagai dakyah dan tohmahan terhadap pentadbiran kerajaan Barisan Nasional (BN) bagi menggambarkan seolah-olah masyarakat tersebut tidak mendapat sebarang nikmat daripada pembangunan negara.

Namun, dengan pembangunan dan kemajuan yang diterima masyarakat Orang Asli, fikiran mereka bukan mudah diracuni dan ditipu.

Mereka juga pastinya sedar kemajuan dan pembangunan yang dinikmati adalah hasil usaha keras kerajaan BN diterajui Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Bagi Pengarah Jabatan Kemajuan Orang Asli (Jakoa) Pahang, Johari Alwi, masyarakat Orang Asli terhutang budi dengan kerajaan BN yang terus memberi perhatian dan sentiasa berusaha mengubah nasib hidup mereka.

Sehubungan itu, dia percaya fikiran masyarakat Orang Asli tidak mudah diracuni dan dipesongkan dengan pelbagai dakyah oleh pembangkang.

Dia yang berasal dari Pos Iskandar di Bera berkata, berdasarkan pemerhatiannya, masyarakat Orang Asli masih menjadi penyokong kuat BN.

“Saya menjangkakan pada pilihan raya umum akan datang, sokongan masyarakat Orang Asli terhadap BN tidak banyak berubah malah mungkin lebih besar lagi,” katanya ketika ditemui Utusan Malaysia baru-baru ini.

Pada masa ini, tiada isu besar melibatkan masyarakat Orang Asli selain masalah tanah yang hampir diselesaikan kerajaan BN.

Isu infrastruktur seperti jalan raya, bekalan air, elektrik dan pelbagai kemudahan lain hampir juga diselesaikan sepenuhnya.

“Banyak projek yang dijanjikan telah diselesaikan dan bakinya dalam proses pelaksanaan. Isu tanah juga selesai apabila kerajaan negeri bersetuju mewartakan lebih 48,000 hektar tanah mengikut Seksyen 6 dan Seksyen 7 Akta 134 Orang Asli,” katanya.

Dalam pada itu, Pengerusi Batin Bera, Norya Abas berkata, meskipun pembangkang cuba masuk dan berkempen di kampung-kampung Orang Asli tetapi ia tidak dapat mengubah sokongan kuat masyarakat itu terhadap BN.

“Keadaan pembangunan kampung Orang Asli banyak berubah dan kerajaan juga banyak membantu termasuk dalam bidang ekonomi melalui projek tanam semula komersial serta kelompok yang memberikan pendapatan kepada mereka,” katanya.

Masyarakat Orang Asli pastinya tidak mahu memperjudikan nasib anak cucu mereka kepada pembangkang yang hanya pandai bercakap manis dan terbukti tidak melakukan apa-apa untuk mereka.

Mudah-mudahan masyarakat Orang Asli terus menjadi ‘deposit tetap’ BN pada pilihan raya umum akan datang.

 

Leave a Reply