Pembangkang Malaysia adalah pembangkang yang gagal. Mereka membenarkan Isa melepaskan diri dari “membunuh” dan membenarkan FGV jatuh ke dalam gaung. Pada tahun 2014 apabila FGV mula menunjukkan tanda-tanda rosak, pembangkang pula terlalu sibuk dengan isu 1MDB. Sekarang mungkin pembangkang akan mula ambil tahu jika mereka boleh menghubungkan semua ini kepada Najib dan menyalahkan beliau bukannya Isa.

 

Apa yang sedang berlaku dalam Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) tidak berkaitan dengan politik. Ia adalah mengenai tadbir urus, kes ini dalam urus tadbir yang buruk. FGV adalah syarikat perladangan kelapa sawit terbesar di dunia (lebih daripada 2 juta ekar kelapa sawit) serta penyenaraian terbesar di Asia. Malah, ia adalah IPO kedua terbesar di dunia selepas Facebook dan pada kemunculan sulung saham melonjak 20% daripada harga penyenaraian RM4.55. Dua tahun kemudian harga saham telah merudum kepada RM2.00. Pada masa itu pembangkang sepatutnya sedar bahawa ada sesuatu yang tidak kena dan harus berkata sesuatu..

Tetapi pada masa itu pembangkang terlalu sibuk. Mereka baru sahaja melancarkan (Kempen Anti-Najib) ANC dan mereka hanya berminat untuk menggulingkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak. Mereka mengunakan isu 1MDB untuk itu. Jadi isu FGV itu bukan dalam skrin radar mereka. Tambahan pula, apa-apa yang tidak menyakitkan Najib dan tidak menyumbang kepada kejatuhannya tidak menjadi kebimbangan kepada pembangkang. Dan jika pembangkang mengambil kira FGV ia hanya akan menyakiti Isa bukannya Najib. Pembangkang tidak peduli tentang kebajikan peneroka Felda melainkan jika ia boleh mendapatkan mereka undi.

Hakikat bahawa bukan sahaja pembangkang tidak menyerang Isa malah Isa juga tidak pernah menyerang Mahathir dalam tempoh tiga tahun yang lalu dan ia menimbulkan persoalan sama ada teori bahawa Isa adalahTrojan Horse Mahathir mungkin benar. Mengapa Isa memilih bulan Ramadan untuk memecat Zakaria Arshad dan tiga lain eksekutif utama FGV? Isa tahu ini akan membangkitkan kemarahan orang Melayu, khususnya peneroka Felda, tetapi dia melakukannya juga.

Pembangkang merasakan bahawa apa yang berlaku di dalam FGV bukan isu politik tetapi isu korporat. Dan Isa dan bukannya Najib yang akan menderita jika mereka menyerang FGV. Jadi mereka tidak melakukannya. Dan sementara itu saham FGV menurun daripada RM4.55 sesaham kepada RM1.66 hari ini. Ini adalah kerana Isa campur tangan dalam hal-hal dia sama sekali tidak mempunyai kaitan untuk campur tangan dan tidak mempunyai idea berkenaannya.

Isa berpendapat bahawa menguruskankan salah satu syarikat terbesar di Malaysia dan syarikat perladangan terbesar di dunia sama seperti menguruskan pejabat Menteri Besar Negeri Sembilan. Malah, sebagai Menteri Besar Negeri Sembilan beliau membuat keadaan huru-hara apabila terbukti dalam banyak projek yang gagal di Port Dickson. Port Dickson pernah menjadi tempat yang indah sehingga Isa merosakannya dengan projek gagal dan bangunan terbengkalai.

Mohamad Hasan mengambil masa tiga tahun untuk membersihkan masalah yang ditinggalkan oleh Isa

Mohamad Hasan, Menteri Besar yang baru mengambil masa tiga tahun untuk membersihkan keadaan kucar-kacir yang Isa tinggalkan. Berapa lama Pengerusi baru FGV akan mengambil masa untuk memulihkan keyakinan orang ramai terhadap syarikat itu dan menjadikan harga saham FGV kembali kepada RM4.55?

Kerja Isa hanya mempengerusikan mesyuarat, mendapat gaji tahunan RM1 juta dan faedah, dan tidak mencampuri urusan harian. Tetapi dia menguruskan syarikat seperti perniagaan keluarga dan mula mengeluarkan dan menggantikan orang utama yang berpengalaman dan mula meletakkan kroni beliau sendiri dan penyokong tegar dalam jawatan penting. Malah Isa mengambil dan memberikan kedudukan yang utama dalam Felda kepada individu yang tidak mempunyai kelayakan tingkatan lima. Dia sebenarnya memalsukan sijil SPM beliau, kemudian mereka tahu dan meminta beliau meletakan jawatan.

Contoh lain ialah Dr Omar Salim. Omar adalah kroni tegar Isa dan beliau telah dilantik sebagai pengarah Felda Asset Holdings Company Sdn Bhd, sebuah syarikat yang bernilai lebih daripada RM850 juta (maklumat lanjut di Felda Asset Holdings). Omar adalah apa yang orang Melayu panggil talam dua muka atau seorang lelaki dengan dua muka. Apabila dia bertemu Najib dia berpura-pura dia setia pada Najib tetapi pada masa yang sama beliau melakukan kerja-kerja menentang Najib di belakangnya. Malah, terdapat dua pengarah FGV lain dalam kategori yang sama.

Terdapat ramai kroni Isa dan penyokong tegar yang diberi ganjaran dengan jawatan yang menarik serta tanggungjawab besar. Berpuluh-puluh juta dibelanjakan dengan cara ini. Felda dan anak-anak syarikatnya yang digunakan untuk merasuah penyokong serta menawarkan naungan politik kepada kroni.

Isa menganggap Felda dan FGV seperti sebuah parti politik dan menguruskan ia seperti mengendalikan sebuah parti politik. Dan pasaran bertindak balas dengan memberi Isa undi tidak percaya. Pasaran adalah sangat sensitif kepada perkara-perkara tersebut dan perkara-perkara kecil mencetuskan panik dalam pasaran. Penurunan harga saham FGV dari RM4.55 ke RM1.66 mencerminkan pendapat yang sangat rendah pasaran terhadap Isa.

Pada tahun 1980-an apabila ada khabar angin bahawa anak perempuan Mahathir kahwin lari pasaran jatuh di kedua-dua belah Tambak Johor. Apabila Tun Daim Zainuddin berkata pasaran “overheated” , saham pun jatuh. khabar angin kecil dan tidak penting boleh menyebabkan penurunan pasaran. Apatah lagi apabila pasaran mendapat tahu tentang apa ISA telah lakukan terhadap FGV. Saham FGV tidak hanya merosot. Secara praktikalnya “run” pada FGV.

Legasi Isa di Negeri Sembilan, projek-projek gagal, kini dia ulang di FGV

Tetapi pengurusan lapuk atau tadbir urus korporat yang buruk bukan satu-satunya isu yang mencetuskan penurunan dalam harga saham FGV. Malah salah guna kuasa dan rasuah telah berlaku dalam kedua-dua Felda dan FGV. Ini dijelaskan dalam artikel sebelum ini, ‘The reason for FGV’s RM11 billion loss in market capitalisation’ (BACA DI SINI). Pendedahan ‘The Mess Isa Samad left behind’ menerangkan lebih dalam butir-butir lebih lanjut mengenai pelanggaran dan kerugian yang dialami oleh Felda (BACA DI SINI).

Pendek kata, Isa dan rakan-rakannya dan keluarga merobek Felda dan masih “merompak” Felda. Umum mengetahui mengenai ini dan ini adalah sebab “run” saham FGV. Dan pada tahun 2014 pembangkang sepatutnya sedar perkara ini dan sepatutnya berkata sesuatu.

Sekarang saham merudum bawah RM1.00 mungkin pembangkang akhirnya akan bangkit. Tetapi kerosakan telah dilakukan atau nasi sudah jadi bubur, bak kata orang Melayu. Ianya seperti ” trying to lock the stable door after the horse has bolted”. Ketika pembangkang bangkit dan mula melihat perkara itu, FGV akan kehilangan lebih daripada RM13 bilion modal pasarannya.

Pembangkang mungkin akan memperjuangkan perkara FGV jika ia boleh menyumbang kepada mencederakan Najib. Jika tidak, maka mereka tidak peduli jika FGV kehilangan RM13 bilion atau RM30 bilion. Bukan wang yang penting. Kepentingan politik pembangkang boleh dapat isu ini sahaja yang penting.

Pembangkang Malaysia adalah pembangkang yang gagal. Mereka membenarkan Isa melepaskan diri dari “membunuh” dan membenarkan FGV jatuh ke dalam gaung. Pada tahun 2014 apabila FGV mula menunjukkan tanda-tanda rosak, pembangkang pula terlalu sibuk dengan isu 1MDB. Sekarang mungkin pembangkang akan mula ambil tahu jika mereka boleh menghubungkan semua ini kepada Najib dan menyalahkan beliau bukannya Isa.

Malaysia Today

PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal THE TRUTH TO ISA’S LIE. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak Bicara.news mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak bicara.news berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.