MEMANG Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah mengambil tindakan semalam berkenaan kilang pemprosesan penapis karbon haram yang mempunyai kaitan dengan Exco kerajaan negeri Pulau Pinang, Phee Boon Poh namun kenapa tindakan tersebut lambat diambil sedangkan  ADUN Penanti, Dr Norlela Ariffin telah menimbulkan isu itu semasa sidang Dewan Undangan Negeri lebih 2 tahun lalu.

Norlela dari PKR berkata, beliau telah dimaklumkan mengenai kebimbangan penduduk tentang kilang haram itu, yang terletak di Sungai Lembu, Bukit Mertajam pada Februari 2015.

“Saya membangkitkan perkara itu di Dewan Undangan Negeri tetapi tiada tindakan diambil oleh pihak berkuasa selama 2 tahun,” lapor The Star memetik Norlela.

Norlela dan beberapa wakil lain bertindak kritikal terhadap kepimpinan negeri kerana tidak menjalankan tugas dengan baik dan tidak mengambil berat terhadap alam sekitar.

Exco kerajaan negeri Pulau Pinang, Phee Boon Poh, pengurus dan pengarah kilang haram ditahan oleh SPRM semalam berhubung siasatan ke atas kilang haram itu.

SPRM juga menyerbu pejabat Boon Poh di tingkat 53 Komtar semalam sebelum ditahan dan menyerbu rumahnya di Sungai Puyu, Butterworth malam tadi.

Penangkapan hari ini berikutan tindakan sepadu pelbagai agensi kelmarin ke atas di kilang itu, yang didapati melanggar peraturan persekutuan.

Jabatan Alam Sekitar mendapati kilang itu tidak mempunyai sistem kawalan pencemaran udara yang sesuai.

Kilang itu juga didakwa beroperasi secara haram di tanah pertanian di Sungai Lembu. SPRM, Jabatan Imigresen, Jabatan Alam Sekitar dan Lembaga Hasil Dalam Negeri bersama-sama menjalankan operasi.

Selain kilang itu, jabatan pelesenan Majlis Perbandaran Seberang Perai turut diserbu oleh SPRM semalam.

Jika SPRM telah ada cukup bukti, mereka tidak perlu tunggu sehingga dua tahun untuk mengambil tindakan.

  • PRU14.tv