Tetapi Dzulkifli memilih untuk kekal bersih dan kerana itu dia mesti ‘mati’. ‘Masalah’ dengan Dzulkifli adalah bahawa dia takut kepada Allah lebih daripada dia takut kepada manusia dan dia lebih peduli dengan apa yang akan terjadi kepadanya dalam kehidupan akhirat jika dia mengambil wang daripada apa yang akan terjadi kepadanya dalam kehidupan ini jika dia tidak mengamnbilnya . Dan ini membuatkan orang seperti Dzulkifli sangat sukar untuk ‘kowtim’.

Mereka masih tidak berputus asa. Mereka masih mencari jalan untuk kenakan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Dzulkifli Ahmad. Dan ini kerana kedudukan kepentingannya. Dzulkifli adalah penghalang kepada ‘ekonomi gelap’ RM1 bilion setahun.

Dzulkifli pernah menjadi pegawai kanan di Jabatan Peguam Negara dan apabila beliau dinaikkan pangkat sebagai Ketua Pesuruhjaya SPRM pada Julai 2016, beberapa ‘tokoh yang kuat’ dalam ‘sistem’ itu menghampirinya untuk meminta beliau menyertai ‘Kartel’. Kartel ini terdiri daripada orang-orang yang menentukan apa yang berlaku di Malaysia dan mempunyai kuasa hidup dan kematian ke atas diri anda – sebagai perumpamaan, sudah tentu, tetapi kadang-kadang juga secara literal.

Dzufkifli enggan menurut kemahuan dan menjadi penghalang kepada’ ekonomi gelap’ RM1 bilion setahun 

Dzulkifli dijangka terus menjadi Ketua Pesuruhjaya SPRM selama sekurang-kurangnya lima tahun sehingga 2021 dan ini menimbulkan masalah besar bagi Kartel. ‘Ekonomi gelap’ RM1 bilion setahun terlalu besar untuk membenarkan Dzulkifli menjadi penghalangnya jadi mereka perlu mencari jalan untuk menyingkirkannya.

Selama lebih kurang setahun mereka cuba tetapi tidak dapat mencari apa-apa untuk digunakan terhadapnya. Dia jelas bersih dan lelaki seperti ini tidak mempunyai apa-apa untuk disembunyikan. Jadi mereka tidak mempunyai pilihan tetapi perlu rancang sesuatu dan ketika itu mereka keluar dengan apa yang disebut ‘video’, yang sebenarnya masih serangan kepada Dzulkifli memegang tangan seorang janda.

Selain dari sekadar serangan Dzulkifli memegang tangan seorang janda, tidak ada yang lain yang boleh disabitkan terhadapnya. Dan mereka menggunakan gambar-gambar Dzulkifli memegang tangan janda itu untuk cuba menghantarnya ke penjara (atau sekurang-kurangnya cuba mendapatkan Perdana Menteri Najib Tun Razak untuk memecatnya sebagai Ketua Pesuruhjaya SPRM dan tidak membenarkannya bertahan sehingga 2021 ).

Inilah yang mereka lakukan terhadap orang yang enggan bekerjasama dengan Kartel pada zaman dahulu

Memandangkan ‘ekonomi gelap’ sudah pun merasai bahang kerana tindakan SPRM. Kartel menderita kerugian yang besar kerana SPRM tidak henti memburu penjenayah. Ia hampir seperti kembali pada zaman Chicago dan New York apabila penjenayah mengawal majlis bandaraya dan orang baik mendapat peluru di kepala jika mereka enggan menyertai penjenayah  atau enggan berpaling dan menutup kedua-dua mata apabila penjenayah melakukan jenayah mereka.

Salah seorang ‘penjenayah’ juga mengadu kepada Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa SPRM telah membekukan akaun bank orang-orang yang dikaitkan dengan skandal rasuah Sabah bernilai RM1.5 bilion dan mereka memerlukan akaun bank mereka semula kerana mereka memerlukan wang untuk pilihan raya umum akan datang.

Orang-orang yang berkuasa dalam sistem a.k.a. Kartel kemudian cuba mendapatkan Dzulkifli untuk menurut kehendak mereka dengan mendapatkan semula akaun bank mereka tetapi dia menolaknya. Dan ini bukan kali pertama sepanjang tahun ini yang beliau enggan menurut kehendak mereka. Ia cukup buruk dia enggan menyertai Kartel. Tetapi enggan berpaling dan menutup kedua-dua mata adalah keterlaluan.

Jahabar Sadiq dari The Malaysian Insight biasanya terbang ke London dua kali setahun dengan kelas ekonomi dan sekarang dia terbang ke London dua kali sebulan dengan kelas pertama jadi berapa banyak dia dibayar untuk menjatuhkan Dzulkifli?

The Malaysian Insight telah ditugaskan untuk menjalankan ‘Perang Salib’ terhadap Dzulkifli. Mereka sepatutnya mengulangi lagi kisah Dzulkifli berpegangan tangan dengan janda dan menyiarkan gambar-gambar dan kononnya yang dipanggil video dalam The Malaysian Insight. Selagi Dzulkifli enggan menyertai Kartel atau akur tunduk atau berpaling dan menutup kedua-dua mata mereka akan terus menyerangnya.

Dzulkifli hanya mempunyai satu pilihan. Dia boleh bekerjasama dengan Kartel dan hidupnya menjadi sangat kaya pada tahun 2021 atau mereka akan cuba menyingkirkannya sebelum tahun 2021. Jika Dzulkifli menyertai Kartel atau menerima tawarannya, dia akan dijamin mendapat tidak kurang daripada RM200 juta pada ketika tahun 2021. Bahkan, kes rasuah Sabah RM1.5 bilion sahaja telah menjanjikan RM20 juta kepadanya.

Tetapi Dzulkifli memilih untuk kekal bersih dan kerana itu dia mesti ‘mati’. ‘Masalah’ dengan Dzulkifli adalah bahawa dia takut kepada Allah lebih daripada dia takut kepada manusia dan dia lebih peduli dengan apa yang akan terjadi kepadanya dalam kehidupan akhirat jika dia mengambil wang daripada apa yang akan terjadi kepadanya dalam kehidupan ini jika dia tidak mengamnbilnya . Dan ini membuatkan orang seperti Dzulkifli sangat sukar untuk ‘kowtim’.

Walau bagaimanapun, tokoh-tokoh yang berkuasa dalam sistem ini tidak akan membenarkan Dzulkifli mengganggu perniagaan mereka dan terus menjadi halangan kepada ekonomi gelap ‘RM1 bilion setahun. Dan jika gambar-gambar Dzulkifli memegang tangan dengan janda tidak cukup untuk membawanya turun, mereka akan keluar dengan sesuatu yang lain tidak lama lagi. Mereka memerlukan Dzulkifli tersingkir sebelum pilihan raya umum akan datang dan jika apa yang dikatakan Timbalan Perdana Menteri adalah benar, mereka hanya mempunyai enam bulan lagi untuk berbuat demikian.

Nota kaki

Jawatan terakhir Dzulkifli di Pejabat Peguam Negara adalah ketua pasukan Penguatkuasa Pemulihan Hasil Nasional. Sebelum ini, beliau mengetuai unit anti pengubahan wang haram. Dzulkifli juga berkhidmat sebagai setiausaha kepada pasukan petugas khas pada 1MDB, menggantikan Jessica Gurmeet Kaur, bersama bekas penasihat SPRM Rashpal Singh, menyiasat atas satu helaian bertulis terhadap Perdana Menteri.

– Malaysia Today

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal Dzulkifli Is An Obstacle To The RM1 Billion A Year ‘Black Economy’. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak pru14.tv mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak pru14.tv berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.