WASHINGTON: Amerika Syarikat menafikan sekeras-kerasnya dakwaan negara dunia khususnya Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) yang mendakwa Washington bertindak memihak Israel dalam isu Baitulmaqdis.

Jurucakap Jabatan Negara Amerika Syarikat, Heather Nauert berkata keputusan pengisytiharan yang dibuat Presiden Donald Trump minggu lalu adalah salah satu dari perancangan pelan damai.

Menurut Nauert, Trump masih dengan pendirian sebagai perantara dalam pelan damai Israel-Palestin dan mahukan yang terbaik kepada kedua-dua negara terbabit.

“Saya fikir anda semua tahu presiden komited untuk proses perdamaian seperti yang telah dilakukan dan tidak pernah berubah.

“Pernyataan retorik yang dilemparkan ketika ini sebenarnya boleh menjadi penghalang kepada proses damai di rantau itu.

“Kami bekerja keras ke arah itu dan menyusun perancangan rapi untuk memastikan manfaat diterima Israel-Palestin,” jelasnya dalam sidang media di Washington.

Menjelaskan lebih lanjut berhubung dakwaan buruk negara dunia, Nauert berkata Amerika Syarikat hanya akan memberi fokus kepada kata akhir yang dipersetujui kedua-dua belah pihak.

“Amerika Syarikat akan menyokong penyelesaian dua keadaan itu.

“Kami telah lama bercakap mengenai perkara ini dan sekiranya kedua-dua pihak bersetuju mengenai perkara ini, maka ia akan berakhir dengan baik,” jelasnya.

– AstroAwani